Prof. Dr. Recep AKDAĞ

Prof. Dr. Recep AKDAĞ Sağlık Bakanı 1960 yılında Erzurum’da doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Erzurum’da, Lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladı. 1984 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak Tıp Doktoru unvanını aldı. 2 yıl süreyle Karabük’te pratisyen hekim olarak mecburi hizmetini yaptı. 1990 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldu. Eylül 1991’de Londra’da "King’s College School Of Medicine" da Moleküler Biyoloji Teknikleri ve özellikle PCR’ a dayalı teknikler üzerinde başlayan çalışmalarını Kasım 1992’de tamamlayarak yurda döndü. Buradaki çalışmaları doğrultusunda bir araştırma projesi ile Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk Moleküler DNA laboratuarının kurulmasına katkıda bulunarak "Tüberkülozun PCR ile Teşhisi" çalışmalarını başlattı. 

1992 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda Yardımcı Doçent, 1994 yılında Doçent, 1999 yılında Profesör oldu. 1998 yılında İsveç Karolinska Enstitüsü’nde düzenlenen "Gen Therapy" kursunu başarı ile tamamladı. 1994-1998 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcılığı, Satınalma Komisyon Başkanlığı ve Tıp Bülteni Editör Yardımcılığı yaptı. 1997-2000 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcılığı, 1998-2000 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi - Pittsburg Üniversitesi İşbirliği Komitesi Üyeliği, 1998-2002 yılları arasında Transfüzyon Komitesi Üyeliği, İlaç Komisyonu Üyeliği, Etik Komite Üyeliği ve İlaç Araştırmaları Kurul Başkanlığı görevlerinde bulundu. Milli Pediatri Derneği, Erzurum Şubesi Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Üyesi, Türk Pediatrik Hematoloji Derneği ve Türk Hematoloji Derneği üyesidir.

Kendisinin 100’e yakın bilimsel makalesi ve tebliği mevcuttur. Bunların yaklaşık 20 tanesi Uluslararası niteliktedir. Citation Index’te yer alan atıf sayısı 6’dır. Çeşitli toplantılarda konuşmacılık, oturum başkanlığı ve sempozyum başkanlığı yapmıştır. 1996 yılında İstanbul Tabip Odası Yılın Makalesi Ödülünü almıştır. 3 Kasım 2002 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi Erzurum Milletvekili oldu.

18 Kasım 2002 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na atandı. İyi derece İngilizce bilmektedir. Evli ve 5 çocuk babasıdır.

 

 

          Prof. Dr. Recep AKDAĞ

                Sağlık Bakanı