4. SAD Sempozyumunun Değerli Katılımcıları;

Bilgi ve teknoloji çağını yaşıyoruz. World Wide Web (www) sayesinde bilgiye her yerde ve her zaman ulaşabiliyoruz. Facebook, Twiter, Instagram paylaşımları nedeniyle hepimiz büyük bir ailenin üyelerine dönüşüyor ve birbirimize bağlanıyoruz. Bilgi ve teknoloji sadece insanları değil üretici firmaları da birbirine bağlıyor. Bu sayede bilgi ve teknoloji, kalkınmanın da ana kaynağı haline geliyor. Neredeyse son 10 yıldır hızla geleneksel endüstriyel aktivitelerin ortadan kalktığına şahit oluyoruz. Sağlık kuruluşları da elbete ki bu değişen ve gelişen dünyanın bir parçası ve tabiatın kanunlarından kaçabilmesi mümkün değil. Yakın zamanda kaybetiğimiz kozmolog Stephen Hawking son kitabı The Grand Design’da evreni şekillendiren tabiat kanunlarını yazmış, evrenin şekillenmesine dair bilinen bütün teorileri alt üst etmişti. Bu teorilere ulaşmasını sağlayan şey, cesurca kendine sorduğu zor sorulara verdiği net cevaplardı. Biz de çalıştığımız sağlık kuruluşlarında cevabı yokmuş gibi görünen soru ve sorunlara net cevaplar oluşturmak zorundayız. Daha da önemlisi bu cevapları, her koşulda her sağlık kuruluşunun aynı cevabı vereceği, koşullarına göre adapte edemeyeceği evrensel bir düzeye getirmeliyiz. Koşullarımıza göre cevabımızı değil, cevabımıza göre koşullarımızı şekillendirmeliyiz. İşte ancak bu yolla, kurumlarımızda dezenfeksiyon, antisepsi, sterilizasyon uygulamalarımız ayağı yere basan, gözü ufuklarda olan bilimsel bir alt yapı kazanır.
Sempozyumun emekle hazırlanmış bilimsel programını izlerken, bu kitabı okurken bazı sorulara cevap bulmanızı isterim. Bizden öncekilerden görerek ezberlediğimiz, bilinçsizce tekrarladığımız gazlı bez katlama, pamuklu tekstil ile paketleme gibi uygulamalara devam edecek miyiz? Bütün uluslararası standartlara aykırı olmasına rağmen sırf birileri alışık olduğu için pamuklu tekstil örtüleri delik deşik olana kadar tekrar tekrar ameliyat örtüsü olarak kullanmaya devam edecek miyiz? Tüm risklerini bile bile tek kullanımlık kritik aletleri tekrar kullanmaya devam edecek miyiz?
DAS Derneği olarak biz seçimimizi yaptık. Bu kitap ile cevaplarımızı net bir şekilde bulacağınızı, aynı cevapları kurumlarınızda da vererek ulusal çapta yayılmasına katkı vereceğinizi umuyorum.
Bu sempozyumun düzenlenmesi ve bilimsel programın hazırlanmasında emeği geçen Sempozyum Düzenleme ve Bilimsel Kurul üyelerine, poster ve sözlü bildirileri ile bilimsel programa renk katan tüm katılımcılarımıza çok teşekkür ediyorum.
Tüm sorularınıza cevap bulabileceğiniz, değişim ve ilerlemenize ivme katacak bir sempozyum olması dileklerimle, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.


DAS Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Duygu Perçin