Kirler ile cerrahi aletleriniz arasındaki bariyerin güçlü kalmasını sağlamak için pratik öneriler.
Doğru kullanıldığında, konteynerlar mavi wrapden daha yüksek seviyede alet kontaminasyonuna karşı koruma sağlar. Basit bir kavram gibi geliyor, ancak ülke genelindeki saygın tesislerde çok sayıda ezik ve kirli konteyner gördüm. Bu nedenle, konteyner kullanıma hazırlamaya gelince, bu 6 uygulama, yani, katı bir şekilde uygulanmalıdır.
1. Test edin ve tekrar test edin
Çalışma, tesisinizde kullanmak üzere bir konteyner markası seçme işi araştırma ile başlar. Önemli bir soru: Düşündüğünüz marka sterilizasyon ekipmanınızla uyumlu mu? Örneğin, bazı konteynerler yalnızca buhar sterilizasyonu içindir. Alanı daralttığınızda, tedarikçilerden modellerinin örneklerini göndermelerini isteyin. Üreticiler bu örnekleri doğrulamış olacaktır, ancak her cihazın kendi ürün testiniz aracılığıyla kullanım için kabul edilebilir olduğunu doğrulamak isteyeceksiniz.
En etkili sterilizasyona hangi konteynerların elverişli olduğunu görmek için zorlu bir senaryo oluşturmak istiyorsunuz. İşte nasıl. Test etmek istediğiniz her konteynera hem biyolojik indikatörleri hem de sınıf 5 kimyasal indikatörleri yerleştirin. Üreticiden konteynerların hangi kısımlarının sterilizasyona en dirençli olduğunu belirlemesini isteyin ve göstergeleri bu yerlere (genellikle köşeler olur) yerleştirin. Her bir göstergeyi kapta yerleştirildiği yere göre işaretleyin (örneğin, sol üst için "UL" ve sağ alt için "LR"). Sonra, her bir konteyner sterilizatörün tahliyesinin üstü gibi en zorlu yere yükleyin. Her konteyner örneğini bir test vakası olarak işaretlediğinizden emin olun, böylece asla test konteynerı ameliyathaneye gitmez. Bir marka seçip satın aldıktan sonra, kapların kullanım için geçerliliğini koruduğundan emin olmak için bu testi her yıl sürdürmek isteyeceksiniz.

2. Doğru şekilde temizleyin
Bazı personeller, ameliyathaneye götürülen ve hasta gelmeden önce çıkarılan kapların temizlenmeden tekrar kullanılabileceğini yanlış bir şekilde varsayar. Hiçbir istisna olmaksızın, her kullanımdan önce konteynerları temizlemelisiniz. Aynı derecede önemli olan, konteyner üreticinin özel kullanım talimatlarına göre temizlemenizdir. Talimatlarda kullanılabilecekleri belirtilmemiş olsa bile personelin konteynerları çamaşır suyu mendilleriyle sildiğini gördüm. Üreticinin sökme talimatlarına başvurmak da önemlidir. Örneğin, temizlemeden önce kaplardaki filtre plakalarını çıkarmalısınız.
Kullanım talimatları ayrıca konteynerları elle mi yoksa mekanik olarak mı yıkamanız gerektiğini veya her iki yöntemi de kullanmanız gerektiğini belirtir. Elle yıkamadan sonra deterjanı konteynerdan iyice durulayın çünkü kalıntılar konteynerı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca konteynerın kullanım talimatlarında belirtilen deterjanı kullandığınızdan emin olun. Örneğin, birçok konteyner alkali temizlik ürünlerine maruz bırakılamaz. Ayrıca elle temizlik sırasında tiftiksiz veya düşük tiftikli bez kullandığınızdan emin olun.
Mekanik yıkamayı seçerseniz, otomatik yıkama makinesine konteynerları düzgün bir şekilde yerleştirdiğinizden emin olun. Bu makineleri evinizdeki bulaşık makineniz gibi düşünün; aşırı yüklerseniz, öğeler arasında yeterli boşluk olmadan, temizleme solüsyonu tüm yüzeylere erişemez. Konteynerları yerleştirirken ne kadar yakın çok yakın sayılır? Bu büyük ölçüde yıkama makinenizin kollarının nasıl konumlandırıldığına ve raflarının nasıl yerleştirildiğine bağlıdır. Ayrıca, yıkama makinesinin kullanım talimatlarına bakın çünkü bazı üniteler sterilizasyon konteynerlarını özel bir rafa yerleştirmenizi gerektirir.
3. Talimatlara göre birleştirin
Temizledikten sonra, alet setlerini dikkatlice yeniden birleştirin ve sterilizasyon için konteynerlara yerleştirin. Tekrar, kullandığınız konteyner için hangi öğelerin doğrulandığını görmek için kullanım talimatlarına bakın. Örneğin, bazı konteynerlar lümenli aletler için uygun değildir ve diğerleri havlu gibi emici malzemeleri işleyemez. Ödünç aletler yalnızca bu kullanım için doğrulanmış konteynerlara konulabilir. Tekli aletler için sterilizasyon rulo ve poşetleri asla bir konteyner içine konulmamalıdır. Ayrıca, hiçbir öğe bir konteyner üretici tarafından onaylanmış alet rafının veya sepetinin dışına konulmamalıdır.
Halkalı aletleri yerinde tutmak için sabitleyici kullanıyorsanız, sterilizasyon konteyner için doğrulandıklarından emin olun. Ayrıca, bu tutucuların düzgün bir şekilde takıldığından ve güvenli bir şekilde yerinde tutulduğundan emin olmak için kabı ters çevirin ve sabit olduklarından emin olun.
Tıbbi Cihazların İlerlemesi Derneği (AAMI) ve AORN, buhar sterilizasyonu için birleştirilmiş kapların 10 kg daha ağır olmaması gerektiğini belirtir. Bu kılavuz, ekipmanın kirlenmesini önlemekten çok, konteynerları kaldırmak zorunda olan steril işleme personelini korumakla ilgilidir.
Bir konteynera koyduğunuz aletlerin yoğunluğuna dikkat edin. set tepsisine yayılmış 10 kg cerrahi alet düşünün. Şimdi aynı miktarda aletin bir ayakkabı kutusuna sıkıştırıldığını düşünün. Ayakkabı kutusunda daha az yüzey alanı olduğundan, alet kütlesi daha yoğun olacak ve bu nedenle sterilize edilmesi daha zor olacaktır. AAMI yoğunluğun basitçe "eşit şekilde dağıtılması" gerektiğini belirttiğinden, eşyaları konteynera nasıl yerleştireceğinizi belirlemek için kendi deneyiminize güvenmelisiniz. Düşük sıcaklıklı sterilizasyon yöntemleri için sterilizasyon konteynerları kullanırken, yük veya kg kısıtlamaları için hem sterilizatör hem de konteyner için talimatları kontrol etmek önemlidir.
4. Dikkatlice inceleyin test edin
Her sterilizasyon döngüsünden önce konteynerları inceleyin, test edin ve çentik, çatlak veya eğilme olmadığından emin olun. Bazen ezikler gözden kaçsa da, mavi wrap ambalajdaki bir yırtık kadar aletlerin sterilliğini tehlikeye atarlar. Konteyner kapağını kapatabiliyorsanız bu önemli değil çünkü kapak kapansada konteyner contası sızdırıyor olabilir. Ayrıca bir konteyner contalarının hala esnek olup olmadığını kontrol etmek de önemlidir ve bu, contaların düzenli olarak değiştirilmesi gerekip gerekmediği veya ömür boyu garanti kapsamında olup olmadıkları fark etmeksizin geçerlidir. Hafifçe çentiklenmiş veya lekelenmiş bir conta bile bir kabın sızdırmazlığını etkileyebilir. Ayrıca, filtre tutma mekanizmanızın hala iyi çalışır durumda olduğundan emin olun. Filtre için güzel bir şekilde sıkı bir şekilde oturuyor mu ve tüm perçinler ve bağlantı elemanları hala sıkı mı? Saplar hala sağlam bir şekilde takılı mı? Bir konteynerı herhangi bir sterilizasyon yöntemine tabi tutmadan önce bütünlük sorunlarını tespit etmek zorunlu ve önemlidir.

5. Dikkatli tutun
Konteynerı sterilizatörlere düz bir şekilde yerleştirin ve asla doğrudan üst üste koymayın — her bir konteynerın arasına bir el sığmalıdır. Ve asla aynı yükteki wrap ile sarılı setlerin üzerine koymayın, çünkü yoğuşma ekipmandan damlayabilir. Yük başına maksimum kg hakkında bilgi için otoklav üreticisinin kullanım talimatlarına bakın.
Konteynerı sterilizatörlerden boşaltmadan önce, konteynerların oda sıcaklığına ulaştığından emin olun. Bazı tesisler artık ısıtılmış konteynerların tam yüzey sıcaklığını belirlemek için kızılötesi test cihazlarına güveniyor. konteynerlar, düşük buhar kalitesinin veya sterilizatör arızasının sonucu olabilecek şekilde, çıkarma sırasında ıslaksa, döngüyü reddetmelisiniz.
6. Saklama ve taşıma
Sert kapları steril bir ortamda, zeminden ve herhangi bir sprinkler başlığının uzakta saklayın. Konteyner depolama raflarına yerleştirin; alt raf sağlam olmalıdır. Bunları üst üste koyabilirsiniz, ancak üst üste birkaç taneden fazlasını koymayın. Taşıma sırasında, bütünlüklerini korumak için konteynerları kapalı bir arabaya koyun ve taşımayı yapan personel, arabanın içindekilerin etrafa çarpmaması için dikkatli hareket etmelidir. Ameliyathaneye varıldığında, cerrahi ekibinden bir üye, içerikleri kullanılmadan önce konteyner bütünlüğünü incelemelidir.
Yazan: Susan Klacik
Yayımlandı: 25/04/2017 https://www.aorn.org/outpatient-surgery/article/2017-May-6-rules-for-rigid-sterilization-container-use
Çeviri: Mustafa Aytaç